Masterklinikken Haar Kvinne Speil

Håravfall hos kvinner i overgangsalder

Mange mister hår og opplever at håret blir tynnere når de kommer i overgangsalderen. Hårtap i overgangsalderen er normalt og naturlig på lik linje med hetetokter, vektøkning og søvnproblemer. Hvor vanlig er håravfall for kvinner i overgangsalder? Hvordan kan du vite at hårtap skyldes overgangsalder og ikke andre årsaker? Hva kan du gjøre for å forebygge og forhindre hårtap i overgangsalderen, og finnes det behandling?

Hva skjer med håret i overgangsalderen?

Østrogen- og progesteronnivået i kroppen faller i overgangsalderen. Siden progesteronnivået faller raskere enn østrogennivået, skapes en ubalanse som vi kaller østrogendominans. Kroppen produserer lavere nivåer av både østrogen og progesteron, og dette utløser samtidig en økning i produksjonen av naturlige androgener (androgener er en fellesbetegnelse for det mannlige kjønnshormonet testosteron og testosteronlignende hormoner). Androgener krymper hårsekkene og kan medføre hårtap. I tillegg vil mange oppleve at håret vokser saktere.

I tillegg til hårtap er de vanligste symptomene av hormonelle endringer i overgangsalderen hetetokter, nattesvette, vektøkning og humørsvingninger.

 

Er hårtap som resultat av overgangsalderen permanent?

Nei, hårtap som skyldes overgangsalder, trenger ikke være permanent. Permanent hårtap skjer fordi hårsekkenes røtter blir ødelagt. Du kan gjøre mye for å forebygge og unngå at dette skjer:

 • Unngå varmebehandling av håret med varmeverktøy som krølltang, rettetang o.l.
 • Vær nøye med skånsom hårvask med riktig sjampo og stylingprodukter.
 • Hold håret sunt og sterkt med hjelp av jevnlige besøk hos profesjonelle frisører.
 • Unngå hårfarging hvis du kan. Kjemikaliene kan skade hårets kvalitet. Hvis du «må» farge eller stripe håret, gjør det så sjelden du kan, og vær nøye med etterbehandling med en god hårkur. Utsett tidsrommet fra en hårfarging til den neste.
 • Bruk «leave-in»-hårkur, og hold deg unna hårspray som lover mye hold.
 • La håret tørke naturlig og bruk alternative måter for å krølle håret. Hvis du fletter håret forsiktig mens det er vått, vil det gi samme resultat som en bølgetang eller krølltang. Du kan også sitte under en hårtørker. Det er mer skånsomt enn føning.
 • Ikke børst og gre håret for mye eller ofte, og bruk en kam med vide tenner når du vil gre ut floker etter vask. Hvis du har krøller, gre det forsiktig mens det er fuktig. Har du rett hår, la det tørke litt før du grer gjennom.
 • Unngå stram hestehale.

Behandler du håret ditt skånsomt, kan du til en viss grad reversere hårtap. Men hvis du først har fått skallede områder, vil dessverre disse områdene forbli hårløse. Både medisinsk hårkur og hårtransplantasjon er gode alternativer dersom du allerede har mistet hår, som ved høyere viker og hårfeste eller tydelig tynnere hår.

 

Hvor vanlig er hårtap som en konsekvens av overgangsalder?

Rundt 50 prosent av kvinner opplever hårtap etter fylte 50 år, og overgangsalderen representerer hovedårsaken til hårtapet. En tredjedel av disse opplever at hårtapet konsentrerer seg til hårlinjen foran og vikene. To tredjedeler av dem som mister hår som en konsekvens av overgangsalder, får generelt tynnere hår overalt på hodet.

Hvordan kan du vite om hårtapet skyldes overgangsalder?

Hvis du mister hår samtidig som du kommer i overgangsalderen, er det stor sannsynlighet for at det er en sammenheng. Dersom du har grunn til å mistenke at hårtapet skyldes andre faktorer, som for eksempel sykdom, stoffskifteproblematikk, stort vekttap på kort tid eller andre faktorer, vil vi anbefale at du tar dette opp med din fastlege. Husk at dette er vanlig og helt naturlig, og at veldig mange opplever hårtap i overgangsalderen. I tillegg er vi disponert for generelt hårtap som en følge av aldring generelt. Dine gener vil innvirke på hvordan og hvor mye ditt hår vil bli tynnere, og om du vil få høyere viker og endret hårlinje med alderen. Mulighetene for å forebygge, redusere og behandle ditt hårtap er mange.

 

Er hårtap som en følge av overgangsalder permanent?

Når kvinner kommer i overgangsalderen, vil flere symptomer indikere at de mister hår:

 • Det er unormalt mye hår i hårbørsten og på hodeputen.
 • Hodebunnen kommer tydeligere til syne, særlig i hårfestet og i skillen.
 • Skillen blir bredere.
 • Håret oppleves tynnere og brekker raskere enn før.

Hårtap hos kvinner opptrer annerledes enn hos menn. De fleste vil oppleve at håret generelt blir tynnere. Kvinner får sjelden krone eller måne og helt skallede områder, slik menn gjør. Hårtap som et resultat av overgangsalder vil ofte være permanent, men mange kan også oppleve gjenvekst av hår. Det finnes dessverre ikke ett svar med to streker under på dette. Overgangsalder opptrer svært forskjellig for kvinner. Noen vil miste hår permanent, mens andre vil oppleve at hårveksten gjenopptas. På samme måte vil enkelte oppleve hetetokter, søvnproblemer og humørsvingninger i lang tid, mens andre ikke merker noen ting.

 

Hvordan kan du forebygge, redusere eller behandle hårtap som en følge av overgangsalder?

Kosthold

Et sunt kosthold er viktig for alle prosesser i kroppen, inkludert hårvekst og et sunt hår. Studier hevder at linfrø, linfrøolje samt laks, tunfisk, valnøtter og mandler kan ha en gunstig effekt på gjenvekst av et sunt hår. Tilskudd av omega-3 og omega-6 har vist seg å ha positiv effekt og redusere hårtap og øke hårvekstens tetthet. B-kompleks og biotin er også blant vitamintilskuddene med påvist effekt på hud og hår.

Stress

Stress påvirker kroppen negativt på mange måter. Hårtap kan også opptre som en konsekvens av stress. Den gode nyheten er at dette ikke må være permanent.

Jernmangel

Jernmangel sies å påvirke hårtap. Samtidig er det ikke bevist at jerntilskudd vil gi deg din normale hårvekst tilbake. De lærde strides, men dersom du får påvist jernmangel, har du gode grunner til å diskutere med din fastlege hvordan du kan gjenopprette et godt jernnivå.

 

Hva kan du gjøre for å redusere hårtap eller få håret ditt tilbake?

Medisiner

Det finnes medisin som reduserer begynnende hårtap. 

Vi vil anbefale deg å diskutere eventuell medisinering med din fastlege. Husk at alle medisiner har bivirkninger og bør ikke brukes av alle. Dersom du bruker andre medisiner og opplever hårtap, vil vi også anbefale at du undersøker om medisinen du bruker, kan bidra til hårtap. Det er også viktig å vite at medisiner som reduserer hårtap, vil virke så lenge du tar medisinen, men at virkningen vil opphøre hvis du slutter med medisinen. Det betyr at medisinene ikke gir deg permanent gjenvekst.

Medisinsk hårkur

Dette er en behandling som mange har tatt i bruk de senere år. Behandlingen har spesielt god effekt for dem som opplever generelt tynnere hår over hele hodet, fordi behandlingen stimulerer hårsekkene i hodebunnen slik at håret vokser tettere.

Klinikken C Spesialist er vår nabo og samarbeidspartner for denne behandlingen, og her kan du lese mer om hvordan behandlingen fungerer.

Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon er en metode som egner seg spesielt for kvinner som opplever at hårlinjen kryper oppover eller at vikene øker. Masterklinikken har behandlet mange kvinner som har mistet hår i disse områdene, og i en konsultasjon vil vi kunne fortelle deg om ditt hårtap egner seg for denne behandlingen, og hva du kan forvente av resultatet.

Gratis og uforpliktende konsultasjon

Hos oss får du gratis konsultasjon før du eventuelt bestemmer deg for å gjøre noe med ditt hårtap.

Les mer Bestill gratis konsultasjon