Masterklinikken Haartap Raskt

Mister mye hår

Hårtap - årsaker og muligheter

Dette er det første folk lurer på når de synes det ligger igjen ekstra mye hår i sluket i dusjen, eller når det sitter uvanlig mye hår igjen i hårbørsten når de grer seg. Hvordan kan du vite om håravfallet er begynnelsen på permanent og økende hårtap, eller om det er forbigående?

Hvorfor mister jeg så mye hår?

De fleste som mister mye hår lurer på hvorfor. Hvor mye hår er det vanlig å miste? Vi har i gjennomsnitt 100 000 hår på hodet, og det er helt normalt og vanlig å miste ca. 100 hår per dag. Det er en naturlig del av hårets syklus og er ikke et tegn på hårtap. Mister du mer enn 125 hår per dag og ser at hårbørsten stadig drar med seg mer hår, kan det være et tegn på begynnende permanent hårtap. Rundt halvparten av alle menn ser antydninger til måne innen de fyller 30 år, og de fleste får en følelse av at det skjer noe når de ser at de mister uvanlig mye hår. Hårbørsten avslører. 

Hårets livssyklus i fire vekstfaser

Hodebunnen produserer ikke alltid hår. Hårsekkene gjennomgår en syklus hvor håret vokser, hviler og faller av, for så å gro og vokse på ny. Det betyr at hårsekkene vi har på hodet, er i ulike vekstfaser. Ellers ville alle ganske raskt blitt skallet. Fagtermene for hårets vekstfaser er:

Anagen fase

Hårsekkene gror, og håret vokser til din genetisk bestemte lengde. Anagen fase skjer over flere år – to til seks år. I denne fasen vokser håret i gjennomsnitt én centimeter i løpet av en fireukersperiode. Det antas at 80–90 prosent av håret til enhver tid er i anagen fase. Hvor lenge ditt hår er i anagen fase, er genetisk bestemt. Når enkelte kan få veldig langt hår, skyldes det at de genetisk har en lengre anagen fase enn andre. Andre opplever at håret aldri blir lengre enn 30 centimeter. Hvor langt hår vi kan få, er altså genetisk bestemt.

Katagen fase

I denne fasen slutter håret å vokse. Det er hårets overgangsfase, som inntreffer på slutten av anagen fase, og som betyr slutten på hårets vekstfase. Katagen fase er kort, vanligvis to til tre uker.

Telogen fase

Hårsekkene dine er nå i hvilefasen i gjennomsnittlig tre måneder. I denne fasen får ikke håret lenger tilgang til blodsirkulasjon. Håret er fortsatt festet til hodebunnen din, samtidig som nytt hår starter sin vekstfase under de gamle hårsekkene.

Eksogen fase

I denne fasen vil håret falle av. Det er disse hårene vi gjennomsnittlig mister 100 av hver dag, men naturen har utstyrt oss med tilstrekkelig mange hår i anagen fase, slik at hårfylden oppleves som konstant.

Årsaker til situasjonsbestemt, midlertidig eller permanent hårtap

Vi mister hår av en rekke årsaker, og symptomer på hårtap opptrer ulikt fra person til person. Gener og hormoner står for størstedelen av det hårtapet som gir permanent og helt eller delvis skallethet, eller for kvinner – permanent tynnere hår. På generelt grunnlag vil vi anbefale en konsultasjon hos oss dersom du er usikker på årsakene til at akkurat du mister hår. Ved behov for nærmere undersøkelser vil vi anbefale at en lege analyserer ditt hårtap, siden hårtap også kan være et tegn på et helseproblem som bør undersøkes nærmere.

Årsaker til at kvinner og menn mister hår

Gener

Genetikk er en felles årsak for kvinner og menn, men måten kvinner og menn mister hår på, er forskjellig. Vi er født med disposisjon for mye eller lite hår og for hvordan håret utvikler seg med alderen. 50 prosent av menn blir helt eller delvis skallet. Kvinner blir sjelden skallet og får verken måne eller viker. Dine foreldres hårpryd kan ofte gi deg en indikasjon på hvordan ditt eget hår vil utvikle seg.

Stress, traumer, sykdom, medisiner og alder

Det er ikke enkelt å stille diagnose på seg selv, eller å forstå forskjell på begynnelsen til genetisk, permanent hårtap og hårtap utløst av sykdom, medisiner, stress eller andre årsaker som fortrinnsvis gir midlertidig hårtap, der håret kommer tilbake når du er frisk, slutter å ta medisiner, er ferdig med cellegiftkur osv. Hudsykdom i hodebunnen kan også føre til hårtap, som for eksempel ved soppinfeksjoner. Stoffskiftesykdommer og bindevevssykdommer kan også føre til hårtap. Med alderen vil også en del se at håret tynnes. En stor psykisk påkjenning eller opplevelse kan også føre til hårtap.

Medisiner

For både kvinner og menn kan medisiner føre til hårtap. Og det er ikke bare cellegiftbehandling som forårsaker hårtap. En rekke medisiner kan påvirke hårvekst og bidra til hårtap. Hvis du mistenker at medisinene du går på, påvirker din hårvekst, vil vi anbefale deg å ta opp dette med legen som har foreskrevet medisinene.

Vitaminmangel

Vitaminmangel kan føre til håravfall. Sjekk om du har mangel på vitamin B12. På generelt grunnlag vil et sunt kosthold gi bedre kvalitet på håret.

Vanlige årsaker til hårtap hos kvinner

Kvinner opplever ofte diffust hårtap hvor håret blir tynnere, overalt eller flekkevis. Hos en del kvinner kryper hårlinjen oppover, og hvis du synes skillen blir bredere, kan det være et tegn på at du mister unormalt mye hår. Mange kjenner også at hestehalen blir tynnere. Symptomer på hårtap opptrer ulikt fra kvinne til kvinne. 

For å avgjøre kvinners hårtap kan vi bruke «Ludwig hair loss scale». Ludwig-skalaen klassifiserer kvinners hårtap i ulike faser og kategorier, avhengig av alvorlighetsgrad og karakteristika. Hvis du vil vite mer om hvordan kvinners hårtap kategoriseres, kan du lese om Ludwig-skalaen her:

https://www.hairsciencescenter.com/ludwig-scale/

En vanlig, men dessverre lite kjent årsak til at en del kvinner mister hår, heter «traction alopecia», og det er frisyrer som fletter, hestehale eller oppsatt hår som er syndebukk for denne typen hårtap. Det å strekke og dra i håret kan over tid forårsake svekkede hårsekker. Vi anbefaler kvinner å være forsiktig med håret og unngå daglig bruk av flette, hestehale og frisyrer som innebærer at du konstant trekker i håret.

Kvinner kan også miste hår som følge av overgangsalder og oppleve at håret blir tynnere, og for mange blir dette permanent. I tillegg opplever en del gravide at de mister hår. Hårtap under graviditet er oftest ikke permanent, håret vil vokse ut igjen. 

Behandling av hårtap hos kvinner er den samme som for menn. Med hårtransplantasjon kan du få ditt eget hår tilbake der du har mistet hår. I en konsultasjon kan vi vurdere dine årsaker til håravfall og tilpasse behandling til ditt behov. 

Vanlige årsaker til at menn mister hår

Siden 50 prosent av menn blir helt eller delvis skallet før de fyller femti, vil de fleste i denne kategorien være genetisk disponert for hårtap. I en konsultasjon hos oss kan vi analysere årsaker til at du mister hår.  

Menn – tynnere på kronen, vikene kryper oppover

Menn oppdager gjerne at kronen på hodet blir tynnere, og mange ser at vikene kryper oppover. Høye viker er og hårtap på kronen er de to vanligste til at menn ønsker å ta hårtransplantasjon. Det finnes ingen normaltid for hvor lang tid det går fra første hårtap til du er helt eller delvis skallet. Det kan gå raskt og skje i løpet av ett år, eller det kan ta ti, femten eller tjue år før du vet resultatet av ditt hårtap.

Hva kan du gjøre for å forebygge, behandle og redusere hårtap?

Det du kan gjøre selv, er hovedsakelig å sørge for et sunt kosthold og sørge for at du ikke mangler jern og B-vitaminer. Hvis du opplever hårtap, er det viktig å eliminere årsaker som stoffskiftesykdom, vitaminmangel og lav blodprosent før eventuell medisin vurderes.

For menn som er genetisk disponert for å miste hår permanent og bli helt eller delvis skallet, vil medisiner i mange tilfeller ikke forhindre hårtap, men kan være verdt forsøket hvis du er innstilt på å prøve.

Medisiner

Det finnes flere godkjente medisiner med dokumentert effekt som kan redusere begynnende hårtap. Medisinene har litt ulike virkninger og bivirkninger. Vi anbefaler at du konsulterer din fastlege om ditt hårtap og hvilken medisin som er egnet for ditt hårtap. 

Sjampo

Fungoral og Ketokonazol ratiopharm (ketokonazol)

Dette er legemidler mot sopp til lokalt bruk i hår og hodebunn. De skal også ha gunstig effekt på både å stimulere til hårvekst, øke diameteren på hårstråene og stoppe hårtap. 

Nisim sjampo og ekstrakt

Disse produktene er testet på 148 menn med lite og svært lite hår over fem måneder. Produktene hadde best effekt på dem som var i en tidlig fase av å miste håret, ifølge produsentens egne nettsider. Studien konkluderer med at produktene er effektive på minst åtte av ti med arvelig håravfall.

Matvarer

Fordi hår består av omtrent 97 prosent proteiner, mener man at et proteinrikt kosthold er bra for hårveksten. Ellers kan mangel på jern, sink og vitaminene A og B føre til håravfall, at hårstrå brekker, eller flass.

Grønne grønnsaker inneholder mye jern og B-vitaminer. Rødt kjøtt og leverpostei er også rikt på jern. Sink bindes til protein, og derfor er proteinrike matvarer som fisk, kjøtt, egg og melk gunstig. Vitamin A finner vi blant annet i fargerike frukter, grønnsaker og tran.

Vitamin A, B og D anses for å være vitaminer som kan fremme hårvekst. D-vitamin er nok det vitaminet som har mest direkte relasjon med hårvekst. Men studier av høy kvalitet på dette området er en mangel, sier professor i medisin Erik Fink Eriksen ved Universitetet i Oslo.

Kilde: Professor i medisin Erik Fink Eriksen ved Universitetet i Oslo.

Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon er en metode som gir 75 prosent av våre kunder håret tilbake, og er dermed en sikker løsning for dem som er egnet for behandlingen. Vi kan analysere og vurdere ditt hårtap i en konsultasjon. 

Les mer om den nyeste og mest avanserte hårtransplantasjonsmetoden

Gratis og uforpliktende konsultasjon

Hos oss får du gratis konsultasjon før du eventuelt bestemmer deg for å gjøre noe med ditt hårtap.

Les mer Bestill gratis konsultasjon