Masterklinikken Entre

Mister du hår på grunn av stress?

Fysisk og psykisk stress påvirker håret

Et akutt emosjonelt traume, som når vi mister mennesker som står oss nær kan forårsake hårtap. Angst, depresjon og følelsesmessige påkjenninger kommer i samme kategori. Men fysiske traumer kan også føre til stress og utløse hårtap, som sykdom, medisinering og fødsel, arbeidspress, ulykker og tilstander hvor vi ikke klarer å ta til oss tilstrekkelig næring.

Hvor lang tid vil det ta før hårtap oppstår som resultat av stress?

I forlengelsen av en stresset tilstand kan det ta flere måneder før du mister hår, normalt vil du oppleve hårtap etter 2-3 måneder eller så lenge etterpå som et halvt år.

Hvordan kan du vite om hårtapet skyldes stress?

Mange kobler ikke hårtap til stress fordi hårtapet opptrer så lenge etter et traume. Hvis du eksempelvis har vært gjennom sykdom, operasjon og angst for konsekvensene, kanskje i kombinasjon med vektnedgang eller andre fysiske symptomer, så vil hårtap som følge av dette skje 2-6 måneder senere. Du trenger ikke engang selv ha opplevd en situasjon som stress, selv om kroppen responderer fysisk. Derfor bør du se etter situasjoner tilbake i tid, som kan relateres til stress, både fysiske og psykiske traumer.

Hva kan forebygge hårtap i en stresset livssituasjon eller periode?

Det viktigste er naturlig nok å redusere og komme ut av det som forårsaker stress og traume. Vi vet at det er lettere sagt enn gjort, hvis du opplever en alvorlig stresset, indre tilstand vil vi anbefale at du kontakter din fastlege og vurderer terapi. Det finnes hjelp å få, selv om det ikke er en quick fix.

Det du selv kan gjøre, som kan forebygge og redusere stressrelatert hårtap er:

  • Et næringsrikt kosthold. Under stress vil mange droppe måltider og «glemme» å spise. Det vil forverre kroppens stressnivå. Et sunt kosthold er viktig for alle prosesser i kroppen, inkludert hårvekst og et sunt hår. Studier hevder at linfrø, linfrøolje samt laks, tunfisk, valnøtter og mandler kan ha en gunstig effekt på gjenvekst av et sunt hår.
  • Tilskudd av omega 3 og 6 har vist seg å ha positiv effekt og redusere hårtap og øke tetthet i hårvekst. B-complex- og biotintilskudd er også blant vitamintilskuddene med påvist effekt på hud og hår. Vitaminene E, A, B og K gir næring til hårvekst. Sjekk jernnivået i kroppen din
  • Nok søvn og hvile. Mange opplever god effekt av yoga og meditasjon for å håndtere og redusere kroppens stressnivå.
  • Bevegelse, en rolig tur kan være vel så bra som kondisjonstrening, kjenn etter hva som passer best for deg.

Hvis du klarer å redusere produksjon av stresshormoner, vil du redusere produksjon av melkesyre. Det betyr ikke at du blir kvitt stress med dette alene, men det vil motvirke hårtap som resultat. For håravfall og hårtap som er stressutløst er det avgjørende å gjøre noe med årsaken (stress), som i sin tur vil påvirke virkning og symptom (hårtap).

Hva skjer med håret når vi utsettes for stress?

Stress utløser produksjon av kortisol i kroppen, som igjen øker adrenalinproduksjonen. Det fører til overproduksjon av melkesyre, som kan skade hårsekkene og føre til hårtap.

Vi snakker om stress når vi opplever fysiske og psykiske påkjenninger over tid. Det er altså ikke hverdagens små episoder hvor adrenalinet nedbrytes og normaltilstanden raskt gjenopprettes, men en pågående tilstand hvor adrenalinet fortrinnsvis akkumuleres på hodet, der hvor blodsirkulasjonen er relativt svak. Når adrenalinet havner i talgkjertlene forårsaker det en overproduksjon av melkesyre. Det er melkesyren som angriper hårsekkene og forårsaker hårtap som en følge av stress. Håret blir tynnere, hårsekken blir skadet, håret faller av eller blokkerer vekst av nytt hår. Melkesyreopphoping kan også gi kløe.

Sammenhengen mellom stress og hårets syklus

Vi har i gjennomsnitt 100000 hårsekker på hodet, og hver eneste hårsekk befinner seg i en fase i syklusen mellom hvile og vekst. Flertallet av hårsekkene vil til enhver tid være i vekstfasen (anagen fase). Så følger en fase hvor håret slutter å vokse (katagen fase). Når hårsekken går over i hvilefasen (telogen fase), faller håret av og prosessen starter på nytt.. Betydelig stress kan trigge en plutselig og unormal forskyvning av hår inn i hvilefasen (telogen effluvium), med det mange opplever som raskt og store mengder håravfall som resultat.

Telogen effluvium er betegnelsen på hårtap utløst av stress, hvor hårets naturlige vekstfase forstyrres.

Gjennom forsøk på mus, har forskere ved Harvard funnet ut at stress generelt er viktig for regulering av hårsekkenes hvilefase. Ved å fjerne stresshormonene fant de at hvilefasen ble ekstremt kort og musenes hår gikk hele tiden inn i vekstfase for å regenerere hårsekker, selv om de ble gamle. Ved å forstå og koble vevsbiologi til kroppsfysiologi søker forskere å forstå hvordan hudens stamceller påvirker hårvekst og hårtap.

Hva kan du gjøre for å redusere hårtap eller få håret ditt tilbake?

Medisiner

Finasteride er medisin som blokkerer nivået av mannlige hormoner, og som har vist seg å være et effektivt mot hormonelt hårtap. Spironolactone har lignende effekt og undertrykker effekten av mannlige kjønnshormoner. DHT (dihydrotestosterone) er hormonet som primært forårsaker hårtap hos menn. Finasteride stimulerer hårvekst ved å redusere DHT-nivået.

Minoxidil er blodtrykksreduserende medisin som gir næring til hårsekkene og som også har vist effekt mot hårtap.

Vi vil anbefale deg å diskutere eventuell medisinering med din fastlege. Husk at alle medisiner har bivirkninger, og bør ikke brukes av alle. Dersom du bruker andre medisiner og opplever hårtap, vil vi også anbefale at du undersøker om medisinen du bruker kan bidra til hårtap. Det er også viktig å vite at medisiner som reduserer hårtap vil virke så lenge du tar medisinen, men at virkningen vil opphøre hvis du slutter med medisinen. Det betyr at medisinene ikke gir deg permanent gjenvekst. Siden hårtap som resultat av stress normalt ikke er permanent, kan du likevel ha god effekt av medisiner for å få raskere gjenvekst av håret.

Medisinsk hårkur

Dette er en behandling som mange har omfavnet de senere år. Behandlingen har spesielt god effekt for de som opplever generelt tynnere hår over hele hodet, fordi behandlingen stimulerer hårsekkene i hodebunnen slik at håret vokser tettere. Behandlingen kan dermed gi god effekt når du ønsker å fremskynde gjenvekst av hår når du har tilbakelagt en ekstrem stresstilstand.

Klinikken Cspesialist er vår nabo og samarbeidspartner for denne behandlingen, og her kan du lese mer om hvordan denne behandlingen fungerer. 

Medisinsk hårkur hos Cspesialist

Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon er en metode som gir deg håret tilbake permanent. For hårtap som skyldes stress vil vi anbefale at du gir håret tid til å regenerere normal vekst, siden hårtap utløst av stress oftest ikke er permanent. Vi anbefaler en konsultasjon med våre leger og eksperter, for å vurdere om akkurat ditt hårtap er stressrelatert og midlertidig, eller om hårtapet skyldes andre faktorer, som aldring og hormonelle endringer.

Les mer om Masterklinikkens avanserte metode for transplantering av hår.

 

Gratis og uforpliktende konsultasjon

Hos oss får du gratis konsultasjon før du eventuelt bestemmer deg for å gjøre noe med ditt hårtap.

Les mer