Masterklinikken Logoutsnitt

Alopecia

Hva er alopecia?

Alopecia oppstår i ulike former og alvorlighetsgrader, fra flekkevis, kortvarig eller permanent og begrenset til hodet (alopecia areata), til permanent tap av alt hår på hodet (alopecia totalis) eller hårtap hvor du mister alt hår på hele kroppen (alopecia universalis).

 

ULIKE FORMER FOR ALOPECIA

Alopecia Areata – flekkevis hårtap

Alopecia areata betyr flekkevis hårtap og er per definisjon en kronisk autoimmun hårsykdom. Det er en forbindelse mellom alopecia areata og atopisk eksem, høysnue og astma, og personer med atopi har høyere risiko for å utvikle alopecia areata. Mennesker som har høyt eller lavt stoffskifte, er oftere representert blant dem som utvikler alopecia areata. Arv og genetikk spiller også inn, og det antas at du har høyere sannsynlighet for å utvikle sykdommen dersom andre i familien din har den.

Alopecia Totalis – hårtap på hele hodet

Alopecia totalis skiller seg fra alopecia areata ved at du mister alt håret på hodet. Hårtapet kan også skje plutselig og raskt, uten forvarsel. Denne tilstanden kan starte med alopecia areata, og utvikler seg til at du mister alt hår på hodet. De som får denne sykdommen, har gjerne også sprø negler som brekker lett.

Alopecia Universalis – hårtap på hele kroppen

Alopecia universalis innebærer at du mister hår på hele kroppen.

 

Hvorfor får noen alopeci?

Årsakene til at noen får denne hårsykdommen, er fortsatt usikre, men forskere ser ut til å være enige om at tilstanden har med en brist i immunsystemet vårt å gjøre. En hypotese er at hårsykdommen kan trigges av stress, og at stresshormoner påvirker immunsystemet, hvor cellene angriper hårsekkene. Det finnes likevel ingen studier som med sikkerhet kan bekrefte hypotesen.

 

Hvor lenge varer hårtapet?

Hårtapet kan variere over tid. Det antas at rundt to prosent av befolkningen har hatt eller vil oppleve flekkevis hårtap i løpet av livet, og det rammer begge kjønn i alle aldre. Dersom du opplever at mindre enn halve hodebunnen har flekkevis hårtap, viser studier at det er rundt 60 prosent sannsynlighet for at du får håret tilbake

Prognosene for alopecia totalis og alopecia universalis er dårligere enn for alopecia areata. Dersom du utvikler alopecia totalis eller alopecia universalis, kan du forvente at hårtapet er varig og permanent.

Kan man bli kvitt Alopeci?

Det finnes i dag ingen behandling som kan helbrede alopecia areata, totalis eller universalis. På Alopecia.no vil du finne mye informasjon om sykdommen. Vi anbefaler deg å snakke med din fastlege dersom du mistenker at hårtapet ditt er varig, eller hvis det øker. Det finnes medikamenter som kan virke mot alopecia areata, men disse har potensielt svært alvorlige bivirkninger.

 

Kan hårtransplantasjon behandle alopecia areata?

Nei, hårtransplantasjon er dessverre ikke en aktuell behandling mot alopecia areata. Hårtransplantasjon betinger at du har et donorområde, normalt på bakhodet, hvor vi kan flytte hårsekker til områder hvor du ønsker å få håret tilbake. Men vi kan ikke vite hvilke områder du vil miste hår i, og det er ikke forsvarlig å gjennomføre en behandling hvor du på et senere tidspunkt vil miste håret uansett.

 

Finnes det andre behandling mot alopecia areata?

Dersom alopecia areata blir permanent, finnes det mange måter å dekke hårtapet på, men det finnes ikke per i dag en behandling som kan gi deg håret tilbake. Mange velger hårerstatninger som en løsning, enten mest mulig likt håret de hadde, eller med en ny frisyre. Mange, særlig menn, velger å barbere hodet. Noen tatoverer seg. Andre bestemmer seg for å være som de er, og lærer seg å leve med det.

 

Trikotillomania – tvangsmessig trang til å dra ut eget hår

En annen form for hårtap kalles trikotillomani. De som rammes av dette, har en tvangsmessig trang til å dra ut sitt eget hår. Dette er en psykisk lidelse som innebærer en tilbakevendende og uimotståelig trang til å dra ut hår fra hodebunn, øyenbryn og andre områder på kroppen – selv om du prøver å stoppe trangen. Det etterlater gjerne skallede flekker, som gir store plager, og som kan ødelegge ditt sosiale liv.

 

Langvarig, ofte kronisk

Trikotillomani er en langvarig, ofte kronisk lidelse. Uten behandling vil symptomene over tid variere i alvorlighetsgrad. Mennesker som lider av trikotillomani, gjør ofte alt de kan for å skjule hårtapet og lidelsen for andre. For noen kan lidelsen være mild og håndterbar. For andre blir lidelsen et overveldende problem som de må søke hjelp for å hanskes med. Årsaken til at noen rammes av denne lidelsen, kan være sammensatt. Genetikk spiller en rolle. Alder har betydning, og lidelsen oppstår gjerne i alderen 10–13 år og kan vare livet ut. Depresjon, angst og OCD (obsessive-compulsive disorder) og alvorlig stress er faktorer som kan utløse lidelsen.

Hvis du mistenker at du har denne lidelsen, er det best at du tar dette opp med fastlegen din, og kontakter Alopeciaforeningen, hvor de har lang erfaring med alopecia.

 

Kilde:

Alopeciaforeningen i Norge

Gratis og uforpliktende konsultasjon

Hos oss får du gratis konsultasjon før du eventuelt bestemmer deg for å gjøre noe med ditt hårtap.

Les mer Bestill gratis konsultasjon